ביופסיה פתוחה והסרת גנגליון ציסטה
רקע כללי
ביופסיה פתוחה והסרת גנגליון ציסטה הם הליכים כירורגיים להסרת גידולים שפירים או ציסטות בפרק כף היד והיד. גנגליון ציסטה הוא גידול נפוץ ושפיר, המתפתח על מפרקים או גידים, ונוטה להיות מלא בנוזל צמיג. מרבית הגידולים השפירים ביד ובפרק כף היד ניתנים להערכה טרם הניתוח, אך בכל מקרה, רקמת הגידול שנכרתת נשלחת לבדיקה פתולוגית, כדי לאשר את טיב הרקמה.
מתי מבוצע ההליך?
ההליך מבוצע כאשר יש גידול או ציסטה ידועה או חשודה באזור כף היד או פרק כף היד, המפריעה לפעילות היד או גורמת לכאב. לרוב, ניתוח זה מתבצע כאשר קיימת אבחנה של גנגליון ציסטה, אך גם להסרת גידולים קטנים אחרים לצורך אבחנה מדויקת. במקרים שבהם הגידול קרוב לגיד או למפרק, יתכן שהרקמה הסינוביאלית (שכבת רקמה המגנה על גידים ומפרקים) מראה סימני תגובה דלקתית וזקוקה לניקוי – פעולה זו נקראת סינובקטומיה.
שלב האבחון
ברוב המקרים, סוג הגידול או הציסטה מוערך בהסתברות גבוהה לפני הניתוח, תוך שימוש באמצעי דימות כמו אולטרסאונד או MRI. עם זאת, לאחר כריתת הגידול או הציסטה במהלך הניתוח, תשלח הרקמה לבדיקה פתולוגית מלאה. תוצאות בדיקה זו מתקבלות בדרך כלל תוך כחודש ומאפשרות אבחון סופי ומדויק.
מהלך הניתוח בהרדמה מקומית
ההליך מבוצע בהרדמה מקומית, והמטופל נשאר ער לאורך כל הניתוח, בעוד האזור שבו מתבצעת הכריתה מורדם לחלוטין. אין צורך בצום לפני הניתוח, וניתן להמשיך לקחת תרופות קבועות, כולל מדללי דם. על המטופל להגיע עם מלווה לניתוח.
לאחר קבלת המטופל במרפאה וחתימה על טופס הסכמה לניתוח, יפגוש המטופל את המנתח שיבדוק ויאשר את האזור לניתוח. במהלך ההליך, הרופא יבצע חתך קטן מעל האזור שבו ממוקם הגידול או הציסטה, ויסיר את הרקמה החשודה. במקרים שבהם נדרשת סינובקטומיה, תוסר גם רקמת סינוביה מגיבה סביב האזור הפגוע.
התאוששות והמשך טיפול לאחר הניתוח
הניתוח נמשך בדרך כלל כ-20 עד 30 דקות, ולאחריו המטופל מועבר להתאוששות קצרה. מאחר וההליך מבוצע בהרדמה מקומית, המטופל יכול לחזור לביתו באותו יום. אם מתפתחים כאבים לאחר הניתוח, ניתן להקל עליהם באמצעות משככי כאבים כמו אופטלגין או אקמול.
לאחר הניתוח, היד תישאר חבושה במשך כ-15 ימים. בשלושת הימים הראשונים שלאחר הניתוח, מומלץ להגביה את היד כדי להפחית נפיחות ולהימנע מפעילות מאומצת. יש להתחיל להפעיל את האצבעות בתנועות עדינות ובהדרגה כדי למנוע נוקשות ולהבטיח תהליך שיקום נכון.
חזרה לשגרה
כעבור כשבועיים, ניתן להסיר את התחבושת ולהתחיל לחזור בהדרגה לפעילות שגרתית. ניתן לחזור לפעילות גופנית מלאה לאחר כשלושה שבועות, אך חשוב להקפיד על הנחיות הרופא, בהתאם להתקדמות תהליך ההחלמה.
פעילויות ספורטיביות ופעילויות פיזיות (עומס מעל חצי ק"ג) אסורות למשך שבועיים לפחות.
נהיגה עם תחבושת גדולה אסורה מסיבות ביטוחיות.
תוצאות ותופעות לוואי אפשריות
במרבית המקרים, תוצאות הבדיקה הפתולוגית מאשרות את השערת הרופא על כך שמדובר בגידול שפיר. עם זאת, יש לקחת בחשבון כי קיים סיכון של כ-10% לחזרה של הגידול או הציסטה לאחר הניתוח. במקרה של חזרה, ייתכן ויומלץ לבצע ניתוח חוזר להסרה חוזרת של הגידול.
סיבוכים אפשריים
כמו בכל ניתוח, קיימים סיכונים ותופעות לוואי אפשריות, אם כי הם נדירים יחסית:
- זיהום: קיים סיכון לזיהום באזור הניתוח, אם כי זהו סיבוך נדיר. במקרים של אדמומיות, חום מקומי, או נפיחות יתר באזור הניתוח, יש לפנות לרופא.
- דימום או שטפי דם: דימום קל או שטף דם עלולים להופיע באזור הניתוח, אך לרוב הם עוברים תוך מספר ימים.
- צלקת כואבת: יתכן כי אזור הצלקת יישאר רגיש או כואב למשך מספר שבועות לאחר הניתוח, אך התחושה לרוב משתפרת עם הזמן.
- פגיעה עצבית: במקרים נדירים, עלולה להיגרם פגיעה זמנית או קבועה בעצבים קטנים בסביבת האזור המנותח, דבר העלול להוביל לחוסר תחושה מקומית או נימול.
- הישנות הגידול: כפי שהוזכר, קיים סיכון של כ-10% לחזרת הגידול, מה שעשוי להצריך ניתוח חוזר.
במקרה של הופעת תסמינים חמורים או חשש לסיבוכים, יש לפנות לרופא המטפל לבדיקה והתייעצות.
קראו גם על תסמונת התעלה הקפרלית ו/או על אצבע הדק