תסמונת התעלה הקרפלית

מהי תסמונת התעלה הקרפלית?

תסמונת התעלה הקרפלית, (נקראה גם קרפאל טונל, קרפל טונל, תעלה קפרלית או תעלה קרפאלית),נגרמת מדחיסת העצב המדיאני בתוך תעלה צרה ובלתי ניתנת להתרחבות בפרק כף היד, הנקראת התעלה הקרפלית.

תעלה זו בנויה כך שעצמות פרק כף היד מהוות את השכבה הפנימית שלה, והרצועה העבה הנקראת פלקסור רטינאקולום או רצועה טבעתית, המהווה את השכבה החיצונית. עצב התווך (מדיאני) עובר בתוך התעלה הקרפלית ומספק תחושה לשתי אצבעות: האגודל והאמה, ושולט על קבוצת שרירים בבסיס האגודל, החיוניים לפעולות מוטוריות עדינות.

מסביב לעצב המדיאני נמצאים גידי הכופף העמוקים של האצבעות, המוקפים בקרום סינוביאלי שמאפשר את תנועתם החלקה. כאשר הקרום הסינוביאלי או הרצועות מתרחבים עקב דלקת, לחץ נוצר בתוך התעלה והעצב המדיאני עלול להידחס. במקרים רבים לא ניתן למצוא סיבה ברורה לתסמונת התעלה הקרפאלית, אך קיימים גורמים מעודדים כמו הריון, סוכרת, או מאמץ חוזרני.

תסמונת התעלה הקרפלית

מהם התסמינים האפשריים לתסמונת התעלה הקרפלית?

 נימול (ותחושת עקצוץ, לרוב מורגשים באגודל, באצבע המורה, באצבע האמצעית ולפעמים גם בחצי מהקמיצה. כאב בשורש כף היד ובכף היד, לעיתים הכאב מקרין גם לאמה או אפילו לכתף. חולשה באחיזה, קושי להחזיק חפצים קטנים, נטייה להפיל דברים מהיד. תסמונת התעלה הקרפלית נוטה להחמיר בשינה, מה שגורם להתעוררות עם כאבים או תחושות נימול. במקרים חמורים, תסמונת התעלה הקרפלית עלולה לגרום לתחושת נימול וחולשה באגודל ובאמה. עם הזמן, תיתכן פגיעה עצבית שעלולה להוביל לאובדן כוח באגודל ולדלדול שרירים (גלב) באזור בסיס האגודל. כאשר זה קורה, מדובר בפגיעה מוטורית חמורה יותר שמקשה על ביצוע פעולות עדינות ביד.

כיצד מאבחנים את תסמונת התעלה הקרפלית?

האבחנה של תסמונת התעלה הקרפלית, נעשית על ידי רופא, מומחה כף יד הבודק ומקשיב לתלונות ולתסמינים של המטופל. תסמונת התעלה הקרפלית, מאופיינת בדרך כלל בכאבים ונימול באגודל ובאמה, המופיעים בעיקר בלילה או בבוקר עם היקיצה. תסמינים נוספים כוללים ירידה בכוח האחיזה ושחרור בלתי נשלט של חפצים מהיד.

מבחן פלן הוא בדיקה הנערכת על ידי מומחה כף יד לאבחון תסמונת התעלה הקרפלית, שבה מתבצעת כפיפה ממושכת של פרק כף היד, דבר המעורר את תחושת הנימול. בנוסף, הקשה קלה של האורתופד מומחה בכף יד על התעלה הקרפלית (סימן טינל) יכולה לגרום לנימול. לצורך אבחון סופי, לעיתים מומחה כף היד ישלח את המטופל לבצע EMG (אלקטרומיוגרפיה), בדיקה חשמלית הבוחנת את ההולכה העצבית ומראה האם קיימת חסימה בהעברת האותות בעצב המדיאני.

כיצד מטפלים בתסמונת התעלה הקרפלית?

במקרים קלים של תסמונת התעלה הקרפלית,, כאשר לא נגרם אובדן כוח משמעותי, ניתן להתחיל בטיפול שמרני הכולל מתן תרופות אנטי-דלקתיות, שימוש בסד לשורש כף היד, ולעיתים גם זריקת סטרואידים. אם הטיפול השמרני אינו עוזר או אם הפגיעה חמורה, יש צורך בהתערבות כירורגית. הניתוח לטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית נועד לשחרר את הלחץ על העצב המדיאני באמצעות פתיחת התעלה הקרפלית. הניתוח מבוצע על ידי אורתופד מומחה כף יד, על ידי חיתוך הרצועה החיצונית של התעלה, מה שמאפשר לה להתרחב ולהפחית את הלחץ על העצב. 

מה מהלך הניתוח בהרדמה מקומית, בתסמונת התעלה הקרפלית?

במהלך הניתוח בהרדמה מקומית לטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית, המטופל ער, אך האזור המנותח מורדם לחלוטין. אין צורך בצום לפני הניתוח וניתן להמשיך לקחת תרופות קבועות, כולל מדללי דם. על המטופל להגיע עם מלווה ליום הניתוח של התעלה הקרפלית. לאחר קבלת המטופל במרפאה וחתימה על טופס הסכמה, ייפגש המטופל עם הרופא המנתח מומחה כף היד לאישור אזור הניתוח של התעלה הקרפלית.

מהו תהליך התאוששות והמשך טיפול לאחר ניתוח תסמונת התעלה הקרפלית?

הניתוח של התעלה הקרפלית אורך כ-20 עד 30 דקות, ולאחריו המטופל מועבר להתאוששות קצרה. מאחר ומדובר בהרדמה מקומית, לאחר בדיקת מומחה כף היד את המטופל ואישורו ניתן לחזור הביתה באותו היום. תהליך ההחלמה מניתוח תסמונת התעלה הקרפלית מלווה בתחושת אי נוחות קלה באזור הצלקת למשך מספר שבועות, אך זו נוטה להשתפר בהדרגה. בדרך כלל, תחושת הנימול נעלמת לחלוטין לאחר הניתוח, במיוחד אם הפגיעה לא הייתה חמורה. לאחר הניתוח של התעלה הקרפלית יש להחזיק את היד בתחבושת למשך כ-15 ימים, ולהימנע ממאמץ גופני מיותר בתקופה זו. האזור המנותח עשוי להישאר רגיש למשך כחודש וחצי, וזהו חלק טבעי מתהליך ההחלמה. לאחר כשבועיים מהניתוח, ניתן להתחיל לחזור בהדרגה לפעילות שגרתית. לפעילות גופנית מלאה ניתן לחזור לאחר שלושה שבועות, אך יש להישמע להנחיות הרופא לגבי קצב השיקום, בהתאם למצב היד.

מהם הסיבוכים האפשריים לאחר ניתוח תסמונת התעלה הקרפלית?

כמו בכל ניתוח, גם בניתוח תסמונת התעלה הקרפלית קיים סיכון לתופעות לוואי וסיבוכים, אך רובם נדירים. במקרים חמורים שבהם הייתה פגיעה עצבית משמעותית לפני הניתוח, ייתכן שההחלמה תהיה חלקית והתסמינים לא ייעלמו לחלוטין. במקרים אלו, ניתוח תסמונת התעלה הקרפלית, משמש כהתערבות למניעת החמרה נוספת בפגיעה העצבית.

הסיבוכים השכיחים ביותר לאחר ניתוח התעלה הקרפלית כוללים:

זיהום: למרות שהסיכון לזיהום נמוך מאוד בזכות הקפדה על פרוטוקולים סטריליים, עדיין קיים סיכון לזיהום באזור החתך הניתוחי. במקרה של הופעת נפיחות מוגזמת, כאב חריף, אדמומיות או חום, יש לפנות לרופא בהקדם.

דימום או שטפי דם: לאחר ניתוח תסמונת התעלה הקרפלית, ייתכן דימום קל או הופעת שטפי דם באזור הניתוח, אך לרוב מדובר בתופעה חולפת.

צלקת כואבת: לאחר הניתוח התעלה הקרפלית, ייתכן כי האזור שבו נוצרה הצלקת יישאר רגיש וכואב למשך מספר שבועות. ברוב המקרים, התחושה משתפרת בהדרגה ככל שהאזור מתרפא.

פגיעה עצבית: אם כי נדיר, ייתכן נזק זמני או קבוע לעצבים קטנים באזור הניתוח, דבר שעלול להוביל לחוסר תחושה או נימול באזורים הסמוכים.

נפיחות ממושכת: במקרים מסוימים, הנפיחות עלולה להימשך זמן רב יותר מהצפוי ולהגביל את התנועה לזמן מה לאחר הניתוח.

ד"ר אטלן פרנק, אבחון טיפול בתסמונת התעלה הקרפלית

ד"ר פרנק אטלן, בוגר בית הספר לרפואה בסורבון בפריז, הוא מומחה לכירורגיית כף היד והגפה העליונה בעל למעלה מ-15 שנות ניסיון. בין תפקידיו שימש כמנהל מיקרוכירורגיה של היד במרכז הרפואי איכילוב (תל-אביב סוראסקי). הודות לגישתו הוליסטית מטופליו של ד"ר פרנק אטלן זוכים לטיפול אישי ותכליתי, המביא להפחתה בכאבים ולחזרה מהירה יותר לפעילות יומיומית גישתו הטיפולית מתמקדת בעקרון "מקסימום יעילות עם מינימום פגיעה," ומשלבת:

  • בדיקה קלינית יסודית ושיקוף רנטגן בהקרנה מופחתת במהלך הביקור במרפאה.
  • המלצה על בדיקות הדמיה מתקדמות (אולטרסאונד, MRI וכו') רק במידת הצורך, ופענוחן יחד עם רופאי דימות המקצועיים.
  • ניסיון עשיר בדרכי טיפול שמרני בתסמונת התעלה הקרפלית.
  • מיומנות בניתוחים זעיר-פולשניים: ארתרוסקופיה, מיקרוכירורגיה ופרוצדורות יעילות אחרות המאפשרות שמירה על רקמות בריאות והחלמה מהירה יותר בתסמונת התעלה הקרפלית.
  • ליווי בתהליך השיקום לאחר הניתוח: דגש על פיזיותרפיה, הדרכות תרגול ביתיות ומעקב צמוד כדי להבטיח התאוששות מלאה ותפקוד מיטבי.

ד"ר פרנק אטלן
מומחה בכיר לכירורגיית כף היד ומיקרוכירורגיה

ד"ר פרנק אטלן