כאבים בגב כף היד

כף היד היא מבנה אנטומי מורכב ודינמי, הכולל עצמות, מפרקים, גידים, רצועות, שרירים וכלי דם. כל אלה עובדים בתיאום מושלם כדי לאפשר את תנועת היד, האצבעות, האחיזה, הדיוק והכוח. כאשר מתעוררים כאבים בגב כף היד – אותו חלק עליון של היד הפונה כלפי מעלה בעת עמידה אנטומית – מדובר בתסמין מטריד, המשפיע על תפקוד יומיומי, איכות החיים ולעיתים אף על היכולת לעבוד.

כאבים בגב כף היד עלולים לנבוע ממגוון רחב של סיבות: החל מתנועות חוזרות ונשנות, דרך דלקות בגידים או מפרקים, ועד למצבים נוירולוגיים או טראומטיים. הבנת הסיבה המדויקת לכאב חשובה מאוד, מאחר והטיפול מותאם לאבחנה. מטרת מאמר זה היא להציג תמונה רפואית ברורה של הגורמים האפשריים, דרכי האבחון, אפשרויות הטיפול והשלכות לטווח ארוך.

מהי האנטומיה בסיסית של גב כף היד

לגב כף היד שלד גרמי המורכב בעיקר משמונה עצמות שורש היד (Carpal Bones), עצמות המסרק ( Metacarpals), ומפרקי האצבעות. מעליהם מצויים גידים של השרירים המיישרים, רצועות שמייצבות את המפרקים, ועצבים המעבירים תחושה ותנועה. כל אחת מהמערכות האנטומיות הללו עלולה להיות המקור לכאב, אם בשל עומס, דלקת, פציעה או פתולוגיה אחרת.

מה חשיבות האבחון מקצועי של כאבים בגב כף היד?

כאבים בגב כף היד הם בעיה נפוצה אך לא תמיד פשוטה לאבחון. מדובר באזור רגיש ועמוס בעבודה יומיומית, שחשוף לעומסים, שברים, דלקות ושחיקה. טיפול נכון מתחיל באבחנה מדויקת ולעיתים אף שילוב של מספר אנשי מקצוע: אורתופד כף יד, ראומטולוג, נוירולוג או פיזיותרפיסט. הבשורה הטובה היא שבמרבית המקרים, כאבים בגב כף היד ניתנים לטיפול מוצלח, בין אם באמצעים שמרניים ובין אם באמצעות טיפול מתקדם. ככל שהטיפול יינתן מוקדם יותר ,כך תימנע החמרה, יישמר התפקוד, ותתאפשר חזרה מלאה לשגרה

תסמונת התעלה הקרפלית

מהן הסיבות השכיחות לכאבים בגב כף היד?

דלקת בגידים (Tendinitis)

אחת הסיבות השכיחות ביותר לכאב בגב כף היד היא דלקת בגידים – מצב שבו הגידים של השרירים המיישרים (Extensor Tendons) נפגעים. מדובר לרוב בתוצאה של עומס יתר, כמו הקלדה ממושכת, משחקי טניס או הרמת משקלים. הכאב יופיע במיוחד בזמן תנועת כיפוף או יישור שורש היד, ועלול ללוות בתחושת נוקשות, נפיחות או רגישות במגע.

תסמונת דה-קרווין (De Quervain's Tenosynovitis)

מדובר בדלקת בגידים בצד האגודלי של גב כף היד. הסיבה לכך היא בדרך כלל תנועות חוזרות של הרמת תינוקות, שימוש בטלפון נייד או עבודות ניקיון ממושכות. הכאב ממוקם בבסיס האגודל אך מקרין לגב כף היד ואף לאמה.

שבר מאמץ או שבר טראומטי

כאבים חדים ופתאומיים בגב כף היד יכולים לנבוע משבר באחת מעצמות שורש היד, בעיקר העצם הסקפואידית (Scaphoid). שבר זה מתרחש לרוב לאחר נפילה על כף היד, אך במקרים מסוימים מופיע כשבר מאמץ (Stress Fracture) אצל ספורטאים או עובדי כפיים.

דלקת מפרקים ניוונית (Osteoarthritis)

שחיקת סחוס המפרקים בכף היד, ובפרט במפרק הקרפומטקרפלי (CMC) של האגודל, עלולה לגרום לכאב כרוני בגב כף היד, עם הגבלה בתנועה ונוקשות בוקרית. מצב זה שכיח יותר בקרב מבוגרים ונשים לאחר גיל המעבר.

תסמונת שורש היד (Carpal Boss)

מדובר בבליטה גרמית בגב כף היד באזור חיבור עצמות שורש היד לעצמות המסרק, לעיתים כתוצאה מניוון או חיכוך חוזר. הבליטה עצמה גורמת לכאב, במיוחד בתנועות עזות של כיפוף גב כף היד או הרמת משקל.

דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis)

במקרה זה מדובר במחלה אוטואימונית הפוגעת במפרקים סימטריים, כולל אלו של כפות הידיים. הכאב מלווה בנפיחות, אודם, ירידה בטווח התנועה ולעיתים עיוות מבני. מדובר בכאב כרוני, שבמקרים רבים מופיע עוד לפני הופעת שינויים בצילומי רנטגן.

תסמונת לכידה עצבית

עצבים העוברים דרך שורש היד – כמו הענף התחושתי של עצב הרדיאלי (Radial Nerve) – עלולים להילכד כתוצאה מדלקת, בצקת או גידול מקומי. התוצאה היא תחושת צריבה, כאב חד או נמלול בגב כף היד, במיוחד באזור שבין האגודל לאצבע המורה.

כיצד נערך אבחון רפואי של כאבים בגב כף היד?

ראיון רפואי ותשאול

השלב הראשון הוא שיחה עם רופא מומחה כף יד, הכוללת בירור אודות אופי הכאב, מועד הופעתו, גורמים מקלים או מחמירים, והקשר לפעילות גופנית או תאונה. שאלות אלו מכוונות לאבחנה המבדלת.

בדיקה גופנית

בדיקת גב כף היד כוללת מישוש לאיתור רגישות מקומית, בדיקת טווחי תנועה, תפקוד שרירים, מבחנים מיוחדים כמו Finkelstein או Grind Test לבדיקת דלקות גידים או שחיקת מפרקים.

הדמיה

  • צילום רנטגן – מאפשר לזהות שברים, שינויים ניווניים, בליטות גרמיות.
  • אולטרסאונד– טוב לזיהוי דלקות בגידים או הצטברויות נוזל.
  •  MRI מספק תמונה מדויקת של רקמות רכות, כולל גידים, רצועות, סחוסים ועצבים.
  • CT לעיתים נדרש במקרה של חשד לשבר נסתר.

בדיקות דם

במקרים של חשד לדלקת מפרקים שגרונית או מחלות אוטואימוניות אחרות, ייתכן והרופא יפנה לבדיקות דם לזיהוי מדדים דלקתיים ונוגדנים עצמיים.

אפשרויות טיפול בכאבים בגב כף היד

טיפול שמרני

מנוחה והימנעות מעומס

הפסקת הפעילות שגרמה לכאב היא הצעד הראשון. שימוש בסד תומך לפרק כף היד עשוי להוריד את הלחץ המקומי ולסייע לריפוי.

תרופות

  • נוגדי דלקת לא סטרואידליים (NSAIDs) – כמו איבופרופן או נפרוקסן – מסייעים בהפחתת כאב ודלקת.
  • משחות נוגדות דלקת – לשימוש מקומי.
  • במקרים של דלקות כרוניות – ייתכן שיוזרק סטרואיד מקומי למקום הדלקת.

טיפולי פיזיותרפיה

כוללים חיזוק שרירי האמה והיד, תרגול טווחי תנועה, אולטרסאונד טיפולי, גלי הלם או טיפול בלייזר רך.

טיפול מתקדם

הזרקות

במקרים של כאב עיקש, ניתן לבצע הזרקת סטרואידים מדויקת לגיד, מפרק או אזור דלקתי. פעולה זו נעשית לעיתים תחת הנחיית אולטרסונוגרפיה.

ניתוח

אם יש שבר לא מחובר, דלקת כרונית שלא מגיבה לטיפול, תסמונת לכידה עצבית חמורה או ניוון מפרקי מתקדם – תיתכן המלצה על ניתוח. מדובר בפעולה ממוקדת שמטרתה לשחרר לחץ, לייצב מפרק או להסיר רקמה פתולוגית.

מניעה ושמירה על בריאות גב כף היד

  • שימוש בציוד ארגונומי – מקלדת, עכבר ותומך שורש היד המיועדים להפחתת עומס.
  • הפסקות יזומות בזמן עבודה מול מחשב – לפחות כל 45 דקות.
  • חימום ומתיחות – לפני ואחרי פעילות גופנית או עבודת כפיים.
  • אימון כוח לשרירי האמה – לתמיכה טובה יותר של שורש וכף היד.
  • שימוש נכון בכלים – במיוחד בעבודות חוזרות, כמו גזירה, הברגה או הקלדה.

שאלות נפוצות בנושא כאבים בגב כף היד

מתי כדאי לפנות עם כאבים בגב כף היד לרופא מומחה לכף היד?

אם הכאב נמשך יותר מכמה ימים, מחמיר עם הזמן, מלווה בנפיחות או באובדן תחושה – חובה לפנות לבדיקה רפואית. גם במקרים של כאב חד לאחר חבלה יש לגשת לבדיקה דחופה כדי לשלול שבר.

האם ניתן להקל על כאב בגב כף היד בבית?

כן – באמצעות קומפרסים קרים ב-48 השעות הראשונות, חבישה אלסטית קלה, משחות נוגדות דלקת, והפחתת עומס. עם זאת, אין תחליף לאבחון מקצועי על ידי רופא מומחה לכף יד, במקרה של כאב ממושך.

האם כאב בגב כף היד קשור למחלות נוירולוגיות?

במקרים מסוימים כן – כמו תסמונת לכידה של עצב רדיאלי או אף מחלות נוירולוגיות מערכתיות (לדוגמה טרשת נפוצה), אך אלו נדירות יותר ומהוות שלב אבחנתי מתקדם לאחר שלילת סיבות שכיחות.

האם כאבים בגב כף הינו במצב מסוכן?

במרבית המקרים לא. עם זאת, הזנחת טיפול בשבר, זיהום, או תהליך דלקתי ממושך עלולה לגרום לנזק קבוע – ולכן יש לטפל בכאב ממושך ברצינות.

ד"ר פרנק אטלן
מומחה בכיר לכירורגיית כף היד ומיקרוכירורגיה

ד"ר פרנק אטלן