שבר בכף היד

שבר בכף היד נפוץ מאוד ויכול להתרחש בכל הגילאים. אנו משתמשים כל הזמן בידיים שלנו לאינטראקציה עם העולם סביבנו, ועל ידי רפלקס כדי להגן על עצמנו במקרה של נפילה או חבלה.

לפיכך, הידיים הן החשופות הראשונות, ועדינות עצמותיה בהשוואה לשאר הגוף הופכת אותן לפגיעות לשברים, פריקות ולנקעים.

חשיבות טיפול מהיר בשבר

בניגוד לדעה הרווחת, תמיד יש להתייחס ברצינות לשברים באצבעות, שכן הם יכולים להיות בעלי השלכות תפקודיות דרמטיות אם לא מטפלים בהם כראוי ובזמן.

חלק מהשברים תואמים טיפול שמרני, ואחרים דורשים טיפול בניתוח.

שברים הדורשים ניתוח ע”י מומחה כף יד הם בין היתר אלה המציגים תזוזה גדולה ואינם ניתנים להפחתה על ידי תמרונים חיצוניים, שבר לא יציב, שבר פריקה, כשלים בטיפול שמרני.

לפעמים נוכל להציע גם ניתוח להימנעות מגבס ולאפשר התגייסות מיידית והתאוששות תפקודית מהירה יותר (לדוגמה שבר סקפויד ללא תזוזה).

שלושה צירי טיפול עיקריים בשבר

1. רדוקציה (שחזור)

מדובר בהחזרת העצם השבורה לעמדה הנכון. הדבר נעשה בהרדמה (מקומית או הרגעה) בחדר המיון אם ניתן לנסות טיפול שמרני (לא ניתוחי), או בחדר הניתוח כצעד ראשון בניתוח אם טיפול שמרני אינו אפשרי או נכשל

אם השבר אינו נעקר בתחילה, אין צורך בהפחתה ואנו עוברים ישירות לשלב השני.

2. קיבוע

זה כדי לשמור על השבר במצב טוב עד שהוא יחלים. במקרה של טיפול שמרני, הקיבוע מבוסס על גבס או סד בלבד.

במקרה של טיפול ניתוחי, הקיבוע מבוסס על חומרה שתופס את העצם (מסמר, בורג, פלטה וכ׳), ולפעמים גם על גבס או סד אחרי הניתוח כדי להגן על הקונטרקט.

3. הפעלה (פיזיוטרפיה וריפוי בעיסוק)

שלב זה חשוב מאוד ואין להתעלם ממנו.

החלמה תפקודית תלויה ישירות באיכות השיקום והריפוי בעיסוק, ובהשקעת המטופל בטיפול. זהו תהליך ארוך, איטי, לא נוח ולפעמים כואב. אך למרבה הצער בלתי נמנע כדי לשחזר פונקציה טובה.

אכן, הפחתה וקיבוע נועדו לסייע לשבר להתחבר בעמדה טובה, אבל זהו למעשה רק השלב הראשון. יש גם להחזיר את הגמישות וטווח התנועה.

שבר בכף היד מייצר בהכרח הידבקות ונוקשות מפרקים.

הדבר נכון על אחת כמה וכמה לגבי שברים תוך-מפרקים, וכאשר יש צורך בסד או גבס. כדי להגביל את סיכוני הנוקשות, תמיד רצוי להתחיל להפעיל את היד בהקדם האפשרי, בגבולות מה שהרופא מרשה.

ההפעלה מוקדמת, אפילו חלקית, מגבילה את הנוקשות וההדבקות ומאיצה את ההתאוששות.

יש להימנע תחילה משימוש בכדורי קצף או במכשירים לחיזוק היד, כיוון שהחפץ ביד מגביל את טווח התנועה, וגם כיוון שהפעלת כוח לא מומלצת עד לחיבור השבר.

באופן כללי, הפעלת מוגבלת בעוצמתה ולעיתים גם בתנועתה עד לשבוע השישי לאחר השבר (או הניתוח), אז המגבלות מוסרות בהדרגה.

בדרך כלל לוקח כשלושה חודשים עד שנתן לחזור לפעילות הספורט שמפעילים מאמץ על הכף היד השבורה, ועד שישה חודשים עד להשלמת תהליך השיקום.

לאחר שבר בכף היד, גם כאשר מטפלים בו כראוי, מקובל שטווח התנועה נשאר בחלקו מתחת למה שהיה לפני השבר, אך באופן כללי זה אינו מונע את חזרת הפעילויות.

שבר מסרק ראשון

שבר מסרק ראשון

שבר מסרק ראשון – רקע מדובר בשברים מתרחשים בבסיס המסרק הראשון מתקדמים עד המפרק בין המסרק לטרפזיוס. המסרק הראשון הוא העצם שנמצא בבסיס האגודל. כל

קרא עוד »
TFCC - מה זה TFCC ואיך מתמודדים עם TFCC?

TFCC

מה  זה TFCC? TFCC –  הביטוי המלא של קיצור האותיות הוא triangular fibrocatilaginous complex זוהי רצועה חשובה של פרק כף היד, המעורבת ביציבות של מפרק

קרא עוד »
כאבים ביד שמאל

כאבים ביד שמאל

כאבים ביד שמאל או כאבים ביד ימין הם בעיה נפוצה מאוד שיכולה להיות סיבות רבות: כאבים בבית חזה במרקה של כאבים בבית חזה שמקרין בכתף

קרא עוד »
מחלות ניווניות של כף היד

מחלות ניווניות של כף היד

במהלך החיים, שינויים ניווניים יכולים להתרחש בכל חלקי הגוף. המפרקים מועדים במיוחד לשינויים ניווניים. עם הזמן הסחוס נשחק והחיכוך בין העצמות הופך פחות ופחות חלק. השחיקה של

קרא עוד »