שבר שורש כף יד (דיסטל רדיוס)

מהו שבר דיסטל רדיוס (שבר שורש כף יד)?

שבר דיסטל רדיוס הוא שבר מפרק כף היד הוא השבר הנפוץ ביותר מבין כל השברים, ללא קשר לגיל ומין. שבר זה מתרחש בעקבות נפילה על כף היד, לפעמים פשוט על ידי נפילה מגובה.

שבר דיסטל רדיוס זה קשור לקצה התחתון של הרדיוס, שהוא אחד המקומות הנפגעים בתדירות הגבוהה ביותר והקשה ביותר מאוסטאופורוזיס (פירוק עצמות הקשורות בדרך כלל לגיל).

מהם הסיבוכים המיידים עקב שבר בשורש כף היד?

שבר בכף היד עלול להסתבך בפתיחת עור, מכיוון שהרדיוס ועצם הגומץ ממוקמים מתחת לעור בפרק כף היד. במקרה של עקירה משמעותית, העצם עלולה גם לגרום לכאבים בעצב החצוני שנמצא מול בפנים כף היד. לרוב מדובר בדחיסה פשוטה, וסימני הכאב העצבי פוחתים בדרך כלל לאחר ששברי העצם הוחזרו למצב טוב (“צמצום”).

שבר הרדיוס הדיסטלי עלול להיות קשור לפגיעות אחרות, כמו שבר בקצה (“סטירואיד”) האמה, או פגיעה ברצועה הסקפו לונרי (ראה).

כיצד לבצע את האבחנה של שבר שורש כף יד?

כדי לאבחן שבר בכף היד נדרשת בדיקה, הבדיקה הקלינית חושפת עיוות במפרק כף היד ומחפשת סיבוכים (פתיחת עור, סימנים של כאבים עצביים).

צילום רנטגן מאשר את האבחנה ומפרטת את היבט השבר, כולל תזוזה, מצב המפרק, מספר שברי עצמות וקיומם של שברי עצם קטנים מכדי לשחזרם בצורה טובה (זה נקרא שבר מרוסק).

מהו הטיפול לשבר רדיוס דיסטלי?

לפעמים ניתן לטפל בשברים שאינם עקורים בקפידה וללא כל גבס יציבות (סיכון לעקירה) “אורתופדים”: מספיק גבס פשוט והניתוח אינה הכרחית.

ברוב המקרים, עקירה או סיכון עקירה דורשים התערבות כירורגית.

הניתוח מורכב בהצבת שברי העצם במיקום הנכון (“הפחתה”) והחזקתם במקום (“אוסטאוסינתזה”) על ידי סיכות או משטח מוברג.

מהן ההשלכות?

אם הכל יתנהל כשורה

לאחר ניתוח שבר בכף היד מתרחש קיבוע בסד או בגבס. זמן ההתאמה תלוי בסוג האוסטאוסינתזה:

  • במקרה של אוסטאוסינתזה על ידי סיכות – יש לשמור על קיבוע במשך 6 שבועות ואז יש להוציא את הסיכות.
  • במקרה של אוסטאוסינתזה על ידי משטח – ניתן לעיתים להפסיק את  הקיבוע מוקדם יותר. ניתן להשאיר את הצלחת במקומה לכל החיים, אך ניתן גם להוציא אותה אם היא הופכת לבעיה.
  • במקרה של טיפול אורתופדי בגבס (ללא ניתוח) – יש לשמור על הקיבוע במשך 6 שבועות באופן כללי, ולעיתים לאורך זמן רב יותר.

בכל המקרים, אחרי הוצאת הטיח או הסד יש לבצע שיקום מתאים, על מנת להחזיר את הניידות ואת חוזק השרירים של פרק כף היד.

חידוש עבודת הכוח וספורט הכרוך ביד מורשה בהדרגה החל מהחודש השלישי.

לאחר השיקום, התאוששות מוחלטת של מפרק כף היד התקינה היא מטרה שמושגת לעיתים רחוקות. עם זאת, ברוב המקרים, חידוש הפעילות של חיי היומיום ללא הגבלה אפשרי, למרות אובדן דרגות מסוימות של ניידות.

במקרה של סיבוכים

לאחר הניתוח לטיפול בשבר בשורש כף היד מאופיינת לפעמים קשיחות כואבת במפרק: היא נקראת CRPS. זוהי תופעה המקשרת כאב ונוקשות, ללא סיבה זיהומית ומקור לא ידוע, אך יכולה להישאר מתישה במשך מספר חודשים.

שיקום מיוחד וטיפול משכך כאבים מאפשרים החלמה מלאה ב 95% מהמקרים בכמה חודשים (6 עד 18 חודשים).

במקרה שהשבר מהתגבש במצב לא נכון . תנועות מפרק כף היד עלולות לגרום לכאבים ולהגביל תועות פרק כף יד.

לאחר מכן נוכל להציע ניתוח להחזרת העצם למצב הנכון (“אוסטאוטומיה ציר מחדש”). אם האי נוחות הפוגעת בעיקר לסיבוב היד בתנועת בובות מחוזרת (“פרונוסופינציה”), מוצע פעולה לשחרור מגזר ניידות זה (מבצע סובא קפנדג’י או פעולת דראך).

לבסוף, כמו בכל ניתוח של שבר ביד, הסיכון התיאורטי לזיהום עדיין קיים.

שבר מסרק ראשון

שבר מסרק ראשון

שבר מסרק ראשון – רקע מדובר בשברים מתרחשים בבסיס המסרק הראשון מתקדמים עד המפרק בין המסרק לטרפזיוס. המסרק הראשון הוא העצם שנמצא בבסיס האגודל. כל

קרא עוד »
TFCC - מה זה TFCC ואיך מתמודדים עם TFCC?

TFCC

מה  זה TFCC? TFCC –  הביטוי המלא של קיצור האותיות הוא triangular fibrocatilaginous complex זוהי רצועה חשובה של פרק כף היד, המעורבת ביציבות של מפרק

קרא עוד »
כאבים ביד שמאל

כאבים ביד שמאל

כאבים ביד שמאל או כאבים ביד ימין הם בעיה נפוצה מאוד שיכולה להיות סיבות רבות: כאבים בבית חזה במרקה של כאבים בבית חזה שמקרין בכתף

קרא עוד »
מחלות ניווניות של כף היד

מחלות ניווניות של כף היד

במהלך החיים, שינויים ניווניים יכולים להתרחש בכל חלקי הגוף. המפרקים מועדים במיוחד לשינויים ניווניים. עם הזמן הסחוס נשחק והחיכוך בין העצמות הופך פחות ופחות חלק. השחיקה של

קרא עוד »